fourfit-faq-artikelbild.jpg

Vad är Four Fit Challenge?
Det är en utmaning som ska få oss att tänka mer hållbart kring mode. Så som vi shoppar idag är inte hållbart för vår planet. Genom att använda bara fyra plagg i en vecka vill vi få alla att reflektera kring behov och begär, sitt shoppingbeteende och hur många plagg man egentligen behöver i garderoben.

Vad är syftet? Ska man sluta shoppa?
Syftet med utmaningen är att stoppa hetsen kring mode och kläder. Man ska såklart inte sluta shoppa helt utan genom utmaningen ska man lära sig att shoppa smartare och mer hållbart. Att tänka efter innan man köper nytt, välja second hand, köpa plagg av hög kvalitet som håller längre, swoppa och sälja vidare sina plagg man inte använder längre på loppis.

Men bara fyra plagg, så kan man ju inte leva!
Nej, tanken är inte att du ska alternera bara fyra plagg för evigt. Tanken är att göra en tuff utmaning som får en att tänka till. Kanske klarar du dig på åtta eller tio plagg?

Fyra plagg, det är ju alldeles för lätt!
Hurra för dig, du är redan en fourfitter! Signa gärna upp dig ändå och visa att du shoppar och klär dig hållbart. 

Måste man kombinera ihop SJU stycken outfits?
Absolut inte! Utmaningen handlar lika mycket om att minska stressen att hela tiden ha nya kläder och styling. Utmana dig själv att gå i samma outfit några dagar – kommer någon att märka det? Kommer det att kännas konstigt? Eller rentav befriande?

Eller släpp loss din kreativitet och kombinera fram sju olika outfits. Du gör utmaningen på ett sätt som känns roligt och utmanande för dig.

Får man tvätta kläderna under utmaningen?
JA! Det stora problemet med textil är tillverkningen. För att producera 1 kg bomull krävs det 29 000 liter vatten och 1 kg kemikalier. I länder som saknar våra stränga miljökrav och regelverk.

MEN! Givetvis ska vi tänka på att tvätta mindre generellt, ofta räcker det med att vädra plaggen. Dessutom slits ju kläderna snabbare om de tvättas för ofta.

Kan man inte återvinna textil?
Nja, det finns ännu ingen storskalig textilåtervinning. En liten del går till stoppning men att utvinna fibrer ur textil att sy nytt av är svårt. 80% av allt textilavfall i Sverige går till förbränning och 20% till återanvändning.

Till dess att det går att återvinna textil måste vi se till att shoppa smartare, bättre kvalitet och återanvända mer.

Hur ska jag tänka för att shoppa hållbart?
Fundera på plaggens andrahandsvärde. Kan jag sälja detta vidare när jag tröttnat? Kan jag använda det flera säsonger? Tänk också igenom vilka andra plagg i din befintliga garderob som du kan matcha det nya med. Får du inte ihop fem kombinationer – köp inte.

Vilka är era bästa tips inför utmaningen? Vilka plagg ska man välja?
Tänk igenom veckans alla tillfällen så att plaggen kan kombineras för dem; t.ex. jag måste kunna ha mina plagg på lekplatsen med barnen, på kontoret och på festen i helgen.

Klänningar kan vara både toppar och helplagg, ett par jeans fungerar oftast i alla situationer, någon blus och en skön t-shirt. Fundera på om du kommer att tröttna på det mönstrade efter tre, fyra dagar. Kanske ska du välja något basplagg som kan piffas med olika accessoarer istället?

Välj smart och strategiskt. Välj hållbara plagg.

Vilka regler gäller för ytterplagg, tränings- och underkläder?
Är en cardigan eller poncho ett ytterplagg? Eller måste det vara en jacka eller rock? Är mysbyxor träningskläder och får jag ha dem även om jag inte tränar? Är strumpbyxor underkläder eller ett plagg?

Hur du tolkar utmaningen är upp till dig. Vårt mål är att alla som deltar i Four Fit Challenge ska bli rejält utmanade och få många insikter kring shopping och klädbehov under sin vecka. Ingen kan bli diskvalificerad och alla deltar efter egen förmåga. Vi tror att alla gör sitt allra bästa. <3

PS. Strumpbyxor tycker vi är underkläder. :-) DS.

Hur har andra reflekterat kring utmaningen?
De vanligaste kommentarerna vi snappat upp är:

- Jag ser på min garderob med nya ögon! Man inser hur mycket man har att välja på.
- Man vill rensa ut och sälja av allt man inte använder och som bara hänger i garderoben
- Jag tänker igenom mina inköp och hur jag kan kombinera de nya plaggen med de jag redan har
- Skönt att slippa klädångesten varje morgon!
- Perfekt med mindre tvätt och kläder som ligger framme.

Four Fit Challenge är en kul och bra tankeställare!